Оцінка - 5,00 Голосували - 1
Loading...

Заробіток та робота в Португалії для українців – актуальний огляд вакансій та ринку

Робота в Португалії
Казкова, сонячна Португалія вабить туристів з усього світу. Але ця країна не настільки прихильна до тих, хто намагається тут працевлаштуватися. Для отримання роботи в Португалії потрібно відповідати важливим вимогам.

Отримати роботу в Португалії людині, яка не шукає кар’єрного росту але хоче пристойно заробляти, реально. Великою популярністю в цій сонячній і доброзичливою країні користуються вакансії, пов’язані з сезонними роботами або обслуговуванням.

Громадянам України, які бажають працевлаштуватися в Португалії, необхідно знати про те, що мінімальна зарплата в цій країні на сьогоднішній день не перевищує п’ятисот євро. Однак, якщо порівнювати таку саму з зарплатами в нашій країні, то для багатьох українців і 500 євро – це пристойні гроші.

На яку роботу може розраховувати іноземець? Відповідні вакансії є в таких галузях, як будівельна, риболовецька, агропромислова.

Затребуваність

Особам, які мають спеціальну освіту, слід звернути увагу на такі вакансії, як:

  • юрист;
  • лікар;
  • програміст.

Якщо претендент не має професійної освіти, то йому, ймовірно, підійдуть такі пропозиції про роботу:

  • сезонний робітник;
  • офіціант;
  • водій (в цьому випадку претендент повинен мати водійські права).

Не варто обходити увагою і вакансії в сфері обслуговування туристів. У Португалії завжди можна працевлаштуватися в якості покоївки в готелі або помічника на кухню.

Особам, які потрапили в країну нелегально, можливо влаштуватися тільки чорноробочими.

Яка зарабітна плата в Португалії?

Середньостатистичний роботодавець вказує в договорі мінімальну зарплату, але якщо кандидату на роботу пощастить зацікавити представника великої міжнародної організації, то його праця буде гідно оцінена.
Залежно від характеру і платоспроможності запрошуючої сторони, особи, які не мають кваліфікації, можуть розраховувати на отримання надбавок і бонусів.

Основні вимоги

Громадянин України, який бажає знайти роботу в Португалії, повинен добре володіти розмовною англійською мовою.

Шанси отримати місце з більш високою заробітною платою значно підвищаться, якщо здобувач буде говорити іспанською або португальською.

Також важливо заздалегідь поцікавитися щодо специфічних вимог.

Питання диплома, на жаль, нерідко ігнорується, хоча саме від нього залежить розмір заробітної плати.

Для того щоб підвищити свої шанси на благополучне працевлаштування, бажано включити в свій пакет документів:

  • міжнародні сертифікати;
  • рекомендації;
  • свідоцтво про володіння іноземною мовою.

Можливість працевлаштуватися в Португалії

Для того, щоб працевлаштуватися в Португалії, потрібно обійти серйозних конкурентів, якими будуть усі жителі країни і шенгенської зони. Володарі зіркових паспортів мають переважне право на працевлаштування. І в тому випадку, якщо на одну вакансію будуть претендувати українець і мешканець ЄС, у останнього будуть явні переваги.

Взагалі, роботи в країні більш ніж достатньо. Працевлаштуватися можна в будь-якій сфері: від управлінської до роботи офіціанта. Але не потрібно розраховувати на колосальні прибутки. Переважна більшість заробітних плат знаходяться в межах 500 євро за місяць при повній зайнятостів.  В кращому випадку ви будете отримувати 1000 євро.

Для роботи необхідне не тільки обов’язкове офіційне оформлення всіх паперів і робочої візи, яку можна отримати тільки після підписання трудового контракту та запрошення від роботодавця, а й знання іноземних мов. Потрібно знати англійську і португальська, як мінімум на хорошому розмовному рівні.

Робота вуличним артистом в Португалії

Які вакансії затребувані

Щотижня сайти з працевлаштування поповнюються свіжими вакансіями від кадрових агентств і прямих роботодавців. Перші пропонують додаткові послуги з оформлення необхідних паперів, другі надають тільки необхідний мінімум для отримання робочої візи. Довіряти, але перевіряти можна і тим, і іншим.

Вакансія зайнятість Розмір щомісячної оплати праці в євро
Ассистент зубного техніка П’ятиденний робочий тиждень Від 517
Жінка для роботи на дому Щодня, неповний робочий день Від 500
Комірник на склад продуктів харчування П’ятиденний робочий тиждень Від 800
Медсестра П’ятиденний робочий тиждень Від 500
Майстер по ремонту квартир Графік оговорюється індивідуально Від 1000
Офіціант(ка) Повна зайнятість Від 700
Перукар П’ятиденний робочий тиждень Від 600
Повар-кондитер П’ятиденний робочий тиждень Від 570
Зварювальник напівавтоматичного зварювання Змінний графік Від 600
Слюсар Змінний графік Від 800
Прибирання номерів в п’ятизірковому готелі Повна зайнятість Від 700
Фотограф Неповна зайнятість, графік обговорюється індивідуально Від 505
Художник Графік оговорюється індивідуально Від 800
Швачка Повна зайнятість Від 1000
Штукатури зі своїм апаратом Графік оговорюється індивідуально Від 1000

Отримання візи

Щоб працевлаштуватися в одному з португальських міст,  потрібно отримати національну візу Португалії типу D. Вона видається строком на три-чотири місяці. Для продовження візи іноземному громадянину необхідно буде звернутися на місці в службу SEF.

Список документів

Для отримання португальської візи людина, яка бажає знайти роботу в цій країні, повинна надати пакет документів, який включає в себе:

  • Дві заповнені анкети з фото;
  • Закордонний паспорт (він повинен бути виданий не більше десяти років тому і мати не менше двох чистих сторінок), дійсний більше трьох місяців;
  • Копію першої сторінки закордонного паспорта;
  • Медстраховку (покриття має становити 30 тис. Євро);
  • Довідку з місця роботи (або будь-який інший документ про фінансову спроможність);
  • Копію розвороту внутрішнього паспорта.

Типи віз

Робоча віза для українців дається на основі контракту між працівником і роботдавцем. Після отримання на руки контракту, співробітник фірми може почати збір документів для отримання візи.

Існує кілька типів робочих віз. Залежно від спеціальності, візи даються для:

  • Фахівців або наукових співробітників;
  • Спортсменів;
  • Представників творчої спеціальності;
  • Гідів;
  • Найманих працівників.

Контракт з роботодавцем укладається на випробувальний термін. Потім він може бути продовжений за бажанням обох сторін.

Документи для бізнес-візи

Крім основних документів, претендент повинен надати в консульство:

  1. Бронь готелю (це може бути роздруківка системи бронювання або факс).
  2. Письмове запрошення роботодавця.
  3. Програма ділової поїздки (актуальна, якщо відсутнє звернення приймаючої сторони).

Також важливо надати консулу спеціальні документи, які підтверджують тривалу співпрацю організацій. Цими документами можуть бути як елементи ділового листування або підтвердження грошових транзакцій, так і інші запити.

Лист, в якому роботодавець підтверджує мету прибуття здобувача в Португалію і повідомляє про максимальні терміни, докласти потрібно обов’язково.

Кожен з паперів в обов’язковому порядку повинен бути надрукований на фірмовому бланку і завірений печаткою фірми та підписом начальника. Всі документи на державну мову повинні бути переведені на португальську. Підтвердження від натаріуса не потрібне..

Терміни оформлення

Стандартний процес оформлення португальської візи займає від п’яти до двадцяти одного дня. Залежно від коректності пакета документів, поданих до консульства, терміни можуть варіюватися. Терміновість оформлення візи не передбачена.

Особливості заробітної плати

Заробітна плата залежить не тільки від обраної вакансії, але також і від внутрішніх правил міжнародних компаній.

Сьогодні середні зарплати в великих португальських компаніях є наступними:

  • Кваліфікований програміст отримує близько тисячі євро;
  • Викладачі вузів можуть розраховувати на з / п в 1000-1300 євро;
  • Представники сфери обслуговування отримують близько 700 євро в місяць.

Зарплата лікарів, які підтвердили свою кваліфікацію, в два рази вища. На жаль, для того щоб ця вакансія приносила реальний прибуток, українським лікарям нерідко доводиться перевчатися. Очевидним плюсом цієї «неустойки» є можливість відкрити свій кабінет або клініку.

Висновок

Португалія – ​​чудова країна зі сприятливим кліматом і чудовими умовами для тривалого перебування. Вона добре підходить як для професіоналів, так і для робітників без кваліфікації.